Ακολουθείστε μας:

Το web hosting ή hosting, είναι η υπηρεσία φιλοξενίας και αποθήκευσης ιστοσελίδων σε διακομιστές, που ονομάζονται servers. Μέσω του web hosting, οι ιστοσελίδες, αποκτούν διαδικτυακό χώρο και είναι προσβάσιμες από τους χρήστες. Οι servers, φιλοξενούν όλα τα αρχεία (εικόνες, δεδομένα) μιας ιστοσελίδας, τα οποία είναι διαθέσιμα όλο το εικοσιτετράωρο. Όταν ο χρήστης αναζητεί μια ιστοσελίδα στο Internet, ο server εντοπίζει τα αρχεία που αναζητά ο χρήστης και παρουσιάζει εκείνα που είναι αποθηκευμένα στο χώρο του.

Το web hosting, είναι απαραίτητο εάν θέλεις να δημιουργήσεις τη δική σου προσωπική ή εταιρική ιστοσελίδα, ένα Blog, την ιστοσελίδα ενός οργανισμού και γενικότερα εάν θες να έχεις διαδικτυακή παρουσία. Οι πάροχοι web hosting, προσφέρουν χώρους φιλοξενίας και αποθήκευσης αρχείων στους servers τους, ώστε να είναι προσβάσιμη η ιστοσελίδα και το περιεχόμενό της, οποιαδήποτε ώρα και στιγμή, στους χρήστες.

Ο server ή διακομιστής, είναι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, ο οποίος μέσω του λογισμικού του, καλύπτει τις ανάγκες του χρήστη στο διαδίκτυο. Όταν ο χρήστης συνδέεται σε έναν server, έχει έναν σκοπό. Ο σκοπός του χρήστη, μπορεί να είναι, είτε να βρει τα αρχεία μιας συγκεκριμένης ιστοσελίδας, είτε να έχει πρόσβαση στα email είτε να τρέξει κάποια εφαρμογή.

Ανάλογα με τον σκοπό που εξυπηρετούν, οι serves χωρίζονται σε διάφορα είδη όπως: web servers (φιλοξενία ιστοσελίδων), mail servers (αποστολή και λήψη μηνυμάτων), application servers (φιλοξενία εφαρμογών) κ.α. Η λειτουργία των servers είναι να επεξεργάζονται μεγάλο όγκο δεδομένων και να εξυπηρετούν αιτήματα των χρηστών. Για να εξυπηρετήσουν τον σκοπό τους, χρησιμοποιούν το μοντέλο λογισμικού «πελάτης - διακομιστής». Όταν ο χρήστης πραγματοποιεί μία αναζήτηση στο διαδίκτυο, ο πελάτης μεταφέρει το αίτημα του χρήστη στον διακομιστή και εκείνος επιστρέφει την πληροφορία που αναζητά.

Υπάρχουν διάφορα πακέτα web hosting και καθένα εξυπηρετεί διαφορετικές ανάγκες. Άρα, για να επιλέξεις το καλύτερο web hosting, πρέπει να γνωρίζεις καλά τις ανάγκες της ιστοσελίδας σου. Τα δημοφιλέστερα πακέτα hosting είναι το Shared Hosting, το VPS Hosting και το Dedicated Hosting. Το Shared Hosting, είναι πολύ καλή επιλογή για νέα project, μικρού μεγέθους, καθώς μοιράζεσαι έναν server μαζί με άλλες ιστοσελίδες και απολαμβάνεις βασικές παροχές φιλοξενίας ιστότοπου.

Αυτός είναι ο λόγος που η τιμή τους είναι πιο οικονομική. Το VPS Hosting, από την άλλη μεριά παρέχει έναν μεγαλύτερο server και θεωρείται περισσότερο αξιόπιστο και αποδοτικό. Τέλος, το Dedicated Hosting, περιλαμβάνει έναν ολόκληρο server, μόνο για την ιστοσελίδα σου και συνήθως το επιλέγουν ιστότοποι με μεγάλες βάσεις δεδομένων και υψηλή επισκεψιμότητα.

Backup είναι η διαδικασία κατά την οποία αντιγράφονται και αρχειοθετούνται δεδομένα, σε μία δεύτερη θέση, για να μπορεί να γίνει άμεση επαναφορά, σε περίπτωση που χαθούν από την αρχική τους θέση. Τα backups ή αλλιώς αντίγραφα ασφαλείας, έχουν αποδειχθεί σανίδα σωτηρίας, σε περιπτώσεις που τα δεδομένα χάνονται από τις κινητές συσκευές. Οι περισσότερες ιστοσελίδες, χρησιμοποιούν Cloud backups (Google Drive, Dropbox, OneDrive) ή Local backups (εξωτερικοί σκληροί δίσκοι,δίσκοι, USB) και αποθηκεύουν καθημερινά ή ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα αρχεία τους.

Φυσικά και υπάρχουν. Μπορείς να βρεις στο διαδίκτυο δωρεάν πακέτα φιλοξενίας ιστοσελίδων από διάφορους παρόχους, όμως είσαι σίγουρος ότι θέλεις να επιλέξεις τη δωρεάν λύση; Υπάρχουν «ψηλά γράμματα» σε όλες αυτές τις επιλογές και κατά βάση αφορούν περιορισμούς στα χαρακτηριστικά του πακέτου που προσφέρουν.

Θέλεις να ανησυχείς για το μέγεθος των δεδομένων που μπορεί να διαχειριστεί ο server σου, για το περιθώριο αποθηκευτικού χώρου που έχει και για το CMS (Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου) που μπορείς να χρησιμοποιήσεις; Μάλλον όχι. Διάλεξε ένα πακέτο επί πληρωμή, οικονομικό, με χαρακτηριστικά που εξυπηρετούν τις ανάγκες της ιστοσελίδας. Έτσι, θα είσαι σίγουρος για τις δυνατότητες του πακέτου που αγόρασες.

Η κατοχύρωση του domain name, είναι απαραίτητη για να λειτουργήσει το web hosting. Το web hosting, αφορά τη φιλοξενία ιστοσελίδων, ωστόσο για να φιλοξενηθεί η ιστοσελίδα πρέπει πρώτα να δημιουργηθεί. Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ιστοσελίδας, είναι η κατοχύρωση του domain name (όνομα χώρου).

Με την κατοχύρωση του ονόματος, η ιστοσελίδα αποκτά διαδικτυακή παρουσία, ταυτότητα και το μόνο που χρειάζεται είναι χώρο για να στεγάσει τα αρχεία της. Με το web hosting, εξασφαλίζεται η φιλοξενία των αρχείων της ιστοσελίδας σε κάποιον server.