Ακολουθείστε μας:

Google analytics τι είναι;

Google analytics τι είναι;

Το Google Analytics είναι ένα ισχυρό εργαλείο που παρέχει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την απόδοση της ιστοσελίδας σας!

Αν είστε κάτοχος ιστοσελίδας ή digital marketer, πιθανότατα έχετε ακούσει για το Google Analytics. Αλλά πραγματικά κατανοείτε τι είναι και πώς μπορεί να ωφελήσει την ιστοσελίδα σας; Το Google Analytics είναι ένα ισχυρό εργαλείο που παρέχει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την απόδοση της ιστοσελίδας σας, τη συμπεριφορά των χρηστών και την ανάλυση του κοινού σας. Με τις κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το εργαλείο για να λαμβάνετε αποφάσεις βασισμένες στα δεδομένα που θα βελτιώσουν την απόδοση της ιστοσελίδας σας και τελικά θα αυξήσουν τον αριθμό των μετατροπών.

Google analytics και οι βασικές έννοιες

Πριν προχωρήσουμε στη συζήτηση του Google Analytics, ας εξηγήσουμε τις βασικές έννοιες που σχετίζονται με αυτό. Υπάρχουν μερικοί όροι που θα συναντήσετε στο Google Analytics και που είναι σημαντικοί για να κατανοήσετε τα δεδομένα που παρέχει.

Ο πρώτος όρος είναι η "συνολική επισκεψιμότητα" (sessions). Αυτό αναφέρεται στον αριθμό των φορών που ένας χρήστης επισκέπτεται την ιστοσελίδα σας κατά μια συγκεκριμένη περίοδο. Κάθε νέα επίσκεψη θεωρείται μια νέα συνεδρία.

Ο επόμενος όρος είναι η "διάρκεια της συνεδρίας" (session duration). Αυτό αναφέρεται στον χρόνο που ο χρήστης δαπάνησε στην ιστοσελίδα σας κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας.

Το "χρονικό διάστημα αναμονής" (bounce rate) είναι ο αριθμός των χρηστών που αποχώρησαν από την ιστοσελίδα σας χωρίς να επιτελέσουν κάποια δράση, όπως να κάνουν αγορά ή να κάνουν κλικ σε ένα σύνδεσμο.

Τέλος, η "μετατροπή" (conversion) αναφέρεται στη δράση που ένας χρήστης πραγματοποιεί στην ιστοσελίδα σας, όπως η αγορά ενός προϊόντος ή η συμπλήρωση ενός φόρμας επικοινωνίας. Κατανοώντας αυτούς τους όρους, μπορείτε να αξιοποιήσετε πλήρως τα δεδομένα που παρέχει το Google Analytics.

Το Google Analytics είναι ένα δωρεάν εργαλείο ανάλυσης ιστοσελίδων που παρέχει πληροφορίες σχετικά με την απόδοση της ιστοσελίδας σας και τη συμπεριφορά των χρηστών. Μπορείτε να παρακολουθείτε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας σας, τις πηγές κίνησης, τη διάρκεια της συνεδρίας, το χρονικό διάστημα αναμονής και τις μετατροπές.

Το Google Analytics είναι εύκολο να χρησιμοποιηθεί και διαθέτει μια φιλική για τον χρήστη διεπαφή. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις σας για να λαμβάνετε τις πληροφορίες που σας ενδιαφέρουν.

Το Google Analytics παρέχει επίσης δυνατότητες σύγκρισης και ανάλυσης για να συγκρίνετε την απόδοση της ιστοσελίδας σας στο χρόνο ή σε διαφορετικούς τομείς.

Γιατί το google analytics είναι σημαντικό;

Το Google Analytics είναι ένα εργαλείο ανάλυσης ιστού που σας βοηθά να κατανοήσετε ποιοι είναι οι επισκέπτες σας, τι ψάχνουν και πώς αλληλεπιδρούν με την ιστοσελίδα σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες για να βελτιώσετε την εμπειρία των επισκεπτών σας και να αυξήσετε την απόδοση του ιστότοπό σας.

Ρύθμιση του λογαριασμού Google Analytics σας

Η πρώτη σας εργασία είναι να δημιουργήσετε ένα λογαριασμό Google Analytics και να τον συνδέσετε με τον ιστότοπό σας. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό:

  • Πηγαίνετε στην ιστοσελίδα του Google Analytics και κάντε κλικ στο κουμπί “Εγγραφή"
  • Εισαγάγετε τα στοιχεία σας για το λογαριασμό σας και τον ιστότοπό σας
  • Ακολουθήστε τις οδηγίες για να εγκαταστήσετε τον κώδικα παρακολούθησης στον ιστότοπό σας

Μόλις έχετε εγκαταστήσει τον κώδικα παρακολούθησης, ο Google Analytics θα αρχίσει να συλλέγει δεδομένα για τον ιστότοπό σας.

Ορολογία google analytics

Προτού μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε το Google Analytics, πρέπει να κατανοήσετε την ορολογία που χρησιμοποιείται στο εργαλείο. Εδώ είναι μερικοί από τους όρους που πρέπει να γνωρίζετε:

  • Παρακολούθηση: Η διαδικασία συλλογής δεδομένων για τον ιστότοπό σας από το Google Analytics
  • Επισκέπτης: Κάποιος που επισκέπτεται τον ιστότοπό σας
  • Σελίδα: Μια σελίδα του ιστότοπού σας που επισκέπτεται κάποιος.
  • Σύνολο σελίδων: Ο συνολικός αριθμός σελίδων που επισκέφτηκαν οι επισκέπτες σας
  • Συνολική διάρκεια παραμονής: Η συνολική διάρκεια που οι επισκέπτες σας περνούν στον ιστότοπό σας
  • Ποσοστό ανίχνευσης: Το ποσοστό των επισκεπτών σας που αποχωρούν από τον ιστότοπό σας χωρίς να επισκεφτούν άλλες σελίδες

Πλοήγηση στον πίνακα ελέγχου Google analytics

Ο πίνακας ελέγχου Google Analytics περιλαμβάνει πολλά από τα δεδομένα σας, οπότε ο σκοπός αυτού του κεφαλαίου είναι να σας βοηθήσει να κατανοήσετε την πλοήγηση στον πίνακα ελέγχου. Η αρχική σελίδα του Google Analytics περιλαμβάνει μια σύνοψη των δεδομένων σας, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των επισκεπτών σας, της διάρκειας της παραμονής τους και της απόδοσης τους σε διάφορες σελίδες του ιστότοπού σας.

Από εκεί, μπορείτε να πλοηγηθείτε σε διάφορες ενότητες του Google Analytics, όπως οι αναφορές, οι πίνακες ελέγχου και οι πραγματοποιούμενες ενέργειες.

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε διάφορα διαστήματα χρόνου για τα δεδομένα σας, ανάλογα με το πόσο παλιά ή πρόσφατα είναι τα δεδομένα που θέλετε να δείτε.

Συνοψίζοντας, το Google Analytics είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τους ιδιοκτήτες ιστοσελίδων και τους digital marketer που θέλουν να κατανοήσουν τους επισκέπτες τους και να βελτιώσουν την απόδοση της ιστοσελίδας τους.